Spinkler tűzvédelmi rendszerek

A Sprinkler világszerte elismert vízzel működő oltóberendezés. Az önműködő rendszer lényegében egy csőhálózat, melyen az igényekhez megfelelő kiosztásban sprinkler fejek találhatóak. A szórófejekben egy olvadó betét helyezkedik el, mely adott hőmérsékleten eltörik, így a sprinklerek a hálózatból érkező vizet az oltandó felületre „permetezik”.

Az oltási mechanizmus rendkívül hatékony, hála az állandó készenlétű rendszernek. Az oltás célra irányuló és hatásos, mindez minimális vízkár mellett. A rendszer lehetőségei korlátlanok, képes a teljes elárasztásra vagy csak a kritikus pontok védelmére, valamint összeköthető egyéb oltási technológiákkal is. A berendezés felszerelhető bármilyen tűzjelzési rendszerrel vagy azok kombinációjával. Teljesen automatikus tűzoltó berendezés, mely azonnali és egyidejű elektromos és mechanikus riasztást végez.

Az Sprinkler tűzvédelmi rendszerekből több változat alakult ki, hogy minden igényt kiszolgáljanak, ezért is preferálják világszerte.

Nedves Sprinkler rendszerek

A nedves rendszer a legegyszerűbb és leginkább használt típusa a sprinkler oltóberendezéseknek. Felhasználási lehetőségei rendkívül szerteágazóak. Tökéletesen megbízható, gyors és egyszerű rendszer.

Az önműködő oltóberendezés csőhálózata nyomás alatt lévő vízzel van feltöltve, így egy esetleges tűzesetnél azonnal képes működésbe lépni, így minimalizálja a károkat. Célzottan fejti ki hatását, mert csak a tűz hatására „eltört” oltófejekből áramlik ki az oltóanyag.

A rendszer kiépítéséből, és a zéró holtidőből adódóan, a hálózat minden eleme vízzel telített, így kizárólag fűtött/fagymentes helyeken alkalmazható. Remek választás: fűtött üzemek, raktárak és irodaházak védelmére, ahol nem áll fenn közvetlen fagyveszély.

Száraz Sprinkler rendszerek

A nedves rendszer fő hátránya, hogy a csővezetékek vízzel vannak feltöltve, így a rendszer azonnal képes oltatni, de fűtetlen tereknél nem alkalmazható, ugyanis elfagyhat a berendezés. Ezért a száraz rendszert általában ott alkalmazzák, ahol fagyveszély áll fenn, azaz fűtetlen raktárcsarnokokban, rakodóterekben, mélygarázsokban stb..

A berendezés lényege, hogy a csőhálózata két részre bonható: a szórófejek felőli rész nyomás alatt lévő levegővel/nitrogénnel van feltöltve, míg a hálózati vagy vízbetáp rész nyomás alatt lévő vízzel töltött. A két részt egy szelep választja el egymástól, mely a tűzjelzést követően nyit ki.

Tűz esetén a levegő a sprinkler fejeken távozik, és helyére áramlik az oltóvíz. A rendszer holtideje minimális, mert a nyomás alatt lévő levegő távozása gyors, és utána a víz szinte azonnal megjelenik az oltandó területen.

Elővezérelt Sprinkler rendszerek

Az elővezérelt rendszer előnye, hogy a csőrendszer esetleges sérüléseinek hatására nem következik be vízkár. Jól alkalmazható olyan esetekben, ahol vízérzékeny technológiákat használnak.

A berendezés alapállapotban száraz rendszerként funkciónál, így az elővezérelt sprinkler rendszernél sem áll fenn a fagykár veszélye. A csőhálózat feltöltése csak a tűzjelző aktiválódása után történik meg, még akkor is, ha a sprinkler szórófejek zárt állapotban vannak. Tűz esetén a rendszer már üzemkész, mikor a sprinkler betétek eltörnek. Így holtidő nélkül megkezdődhet az oltás.

Üzemállapota miatt használata előnyös számítógépes termek, telefonközpontok, mozik, színházak, könyvtárak, múzeumok, kiállítási termek tűzvédelmére.

Deluge Sprinkler rendszerek

A Deluge rendszert fokozottan tűzveszélyes területek megóvására fejlesztették ki. Kifejezetten az oltandó terek elárasztásra használják, mert rövid időn belül hatalmas mennyiségű oltóanyagot képes megmozgatni és a kritikus pontokhoz juttatni.

Az „özönvíz” rendszerek hasonlóan működnek, mint az elővezérelt berendezések kivéve, hogy a szórófejek alapállapotban nyitva vannak. A Deluge szelep csak tűz esetén engedi a vizet a csőhálózatba, így a rendszer fagyveszélyes területek védelmére is alkalmazható.

Az oltóberendezés kombinálható a habbal oltás technológiájával, így fejtve ki maximális hatást olyan esetekben, ahol erősen éghető folyadékokat tárolnak/gyártanak. Kiválóan alkalmas erőművek, hangárok, vegyszer raktárak tűzvédelmére.